Herman Lauwers leidt Brasschaat 2012 naar de verkiezingen van 2018

Eind januari besliste BRASSCHAAT 2012 om in 2018 naar de gemeenteraadsverkiezingen te gaan in de huidige formule. Brasschaat 2012 is ontstaan als een samen­werkingsverband van Groen, Sp.a en het vroegere Spirit. Die laatste partij is omgevormd tot een grote groep ‘ongebonden’ leden en mandatarissen, die geen lid zijn van een nationale partij. BRASSCHAAT 2012 heeft momenteel 5 gemeenteraadsleden en 1 OCMW-raadslid en is de grootste oppositiepartij.

De drie groepen hebben nu dus afgesproken om dit samenwerkingsverband verder te zetten na 2018. Het is geen klassiek “kartel”, want de groep heeft één bestuur en één fractie. De algemene vergadering keurde die verderzetting eind januari unaniem goed.

Het bestuur herkoos HERMAN LAUWERS (62) als voorzitter van de groep. Hij was één van de stichtende leden van BRASSCHAAT 2012 en had voordien al  heel wat politieke ervaring als 20 jaar volksvertegenwoordiger (eerst VU, later Spirit) en 25 jaar gemeenteraadslid in Brasschaat.

We zijn er in geslaagd één bestuur te vormen van 16 leden, die grondig discussiëren over de Brasschaatse politiek, maar ook de handen uit de mouwen steken om allerlei acties en activiteiten op te zetten. We hebben ongelooflijk hard werkende mandatarissen, die hun job zeer ernstig nemen. Dat wordt ook door andere partijen erkend. De beslissing om de formule verder te zetten na 2018 was dus eigenlijk niet zo moeilijk. Niemand heeft het in twijfel getrokken,” zegt de herkozen voorzitter.

Op de vraag wat zijn ambities zijn, antwoordt Lauwers lachend: “de boel bijeen houden, het kwaliteitsniveau blijven halen, in 2018 voor een sterke lijst zorgen en met een geprofileerd programma meer verkozenen halen, zeker?”.
 
 Maar kan een lokale groep wel op tegen het electorale geweld van Jan Jambon (N-VA) en Dirk De Kort (CD&V), vragen we hem. Dan wordt Lauwers ernstig: “We zullen in Brasschaat niet de grootste partij worden in 2018. Maar we zijn al wel de derde. Niet iedereen die hier woont is burgerlijk-conservatief of neoliberaal. Er is zeker een potentieel aan sociaalbewogen, milieubewuste en progressieve inwoners die verder kijken dan hun tuin en breder denken dan aan zichzelf. Dat potentieel moeten wij aanspreken. En dat is veel groter dan de trouwe Sp.a- of Groen-kiezers alleen. Dat hebben we in 2012 al bewezen. En dat moeten we nog uitbreiden”.
 
Een laatste vraag: waar situeert BRASSCHAAT 2012 zich in het politieke spectrum? Is het ‘de verzamelde linkse oppositie’? Herman Lauwers antwoordt prompt: “Wij zijn een verstandige mix van Groen-Links, D66 en PVDA in Nederland”.

Herman Lauwers
0478/46 78 96
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *