Speekseltesten? Dikke zever!

 Op het einde van vorig schooljaar ontstond controverse en een mediastorm over de plannen die de Brasschaatse scholen hadden om speekseltesten uit te voeren bij hun leerlingen bij vermoeden van drugsgebruik.

Brasschaat 2012 vond dit, samen met het VAD (Vlaams expertisecentrum alcohol en andere drugs), om verschillende redenen geen goed idee.  Ten eerste was er een terechte bezorgdheid omtrent de wettelijkheid van dergelijke test bij minderjarigen zonder de toestemming van hun ouders. Ten tweede zorgt deze handelswijze voor een vertrouwensbreuk terwijl de jongere zich veilig moet voelen op school en het gesprek moet kunnen aangegaan worden met leerkrachten en hulpverleners. Verder wordt deze test, als hij wordt afgenomen in het verkeer, telkens gevolgd door een bloedafname omdat de resultaten niet erg betrouwbaar zijn.

Gemeentebestuur en directies van de middelbare scholen zouden dit item nog bespreken.  Na dit overleg werden de speekseltesten opgeborgen. Lisa Buysse van Brasschaat 2012 is blij met dit resultaat, op deze manier kan de politie de dealers aanpakken en kan de school zich buigen, gesteund door mensen met expertise,  over de leerlingen die zorg nodig hebben.  En de zorg moet een aandachtspunt blijven, deuren mogen niet dichtklappen.  Met veel aandacht voor hun problematiek moeten jongeren begeleid worden om te weerstaan aan drugs en alcohol. De aanpak hiervan staat, ook bij Brasschaat 2012, bovenaan de lijst met aandachtspunten.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *