Mondmasker niet voor elke Brasschatenaar?

Het gemeentebestuur van Brasschaat koos ervoor om geen mondmasker aan te kopen voor elke inwoner hoewel heel wat andere gemeentebesturen dat wel doen. Brasschaat 2012 betreurt dit ten zeerste: in heel wat van onze buurgemeenten schoot men sneller in actie waardoor er nu veilige en duurzame mondmaskers onderweg zijn of zelfs reeds zijn aangekomen.

Tijdens de vorige gemeenteraad kwamen er al vragen naar de bedeling van de mondmaskers vanuit onze gemeente. Verantwoordelijke schepen, Karina Hans (N-VA), wenste daar niet op in te gaan maar kondigde wel de deelname aan de grote naaiactie aan. Lisa Buysse, raadslid voor Brasschaat 2012: “Dit is een mooi initiatief waar vrijwilligers zich belangeloos inzetten om herbruikbare maskers te voorzien via de dienstencentra.” Er werden zo reeds honderden maskers gemaakt. Brasschaat telt echter zo’n 38.000 inwoners en niet iedereen geraakt in de dienstencentra of kan de informatiestroom nog volgen.

Een bedeling aan huis voor elke inwoner is de beste manier om iedereen te bereiken en niemand te vergeten”, aldus Buysse. “Dit gaat over volksgezondheid, een kerntaak van de gemeente. Ja, hier mag belastinggeld voor uitgetrokken worden.”

Brasschaat 2012-raadslid Kasper Vanpoucke, vroeg waarom onze gemeente niet mee intekende op de provinciale groepsaankoop, waar de provincie door haar grote schaal en met meerdere leveranciers te werken snel kwalitatieve, herbruikbare maskers kan aanbieden aan interessante prijzen. Schepen Hans gaf toe dat de gemeente slechts voor 5,000 maskers intekende van de 1.400.000 beschikbare exemplaren voor de gemeenten.

Onze gemeente was veel te traag en liet met de provinciale groepsaankoop duidelijk een buitenkans liggen om voor élke inwoner een basismasker te voorzien”, vervolgt Vanpoucke.

Wij verwachten minstens een heldere communicatie. “Het is ‘trek uw plan’ met dit gemeentebestuur. Niet elke inwoner zal er een krijgen en dat is betreurenswaardig omdat wij vinden dat elke inwoner hier recht op heeft”, aldus Vanpoucke. De naaiactie kan volgens ons perfect naast een gemeentelijk basisaanbod bestaan.

De schepen had hier geen oren naar. Sterker nog, toen ze werd geconfronteerd met deze bezorgdheden en kritiek, vroeg ze duidelijk geïrriteerd aan de raadsvoorzitter om geen verdere vragen meer toe te laten en ontnam die de eerder ingeschreven sprekers het woord. Wij betreuren deze manier van werken ten zeerste want het kan niet zijn dat een schepen geen vragen meer wil beantwoorden wanneer de grond onder haar voeten te heet wordt en dan vervolgens maar de rol van voorzitter overneemt.

De mondmaskersage gaat voort, als imagoverlagende uitstraling kan dit tellen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *