Kortekaas gered in Brasschaat

Aan de hertenweide in het park van Brasschaat staan enkele beelden van Pieter Kortekaas die deel uitmaken van de speeltuin.  Kortekaas (°1943) is een gerenommeerd Nederlands kunstenaar.

De beelden in het park van Brasschaat hebben in de loop van de vele jaren dat ze in de speeltuin staan slijtage opgelopen en zijn aan restauratie toe.  Aanvankelijk werd hierop aarzelend gereageerd.  Restauratie zou te duur zijn en budget hiervoor bleek, in deze tijden, niet direct voorhanden.

Als deus ex machina verscheen een oplossing in de vorm van de ontbinding van IKA (Intergemeentelijk Kunstenproject Antitankgracht).  IKA is vooral bekend vanwege de beeldenroute langsheen de Antitankgracht.  In 2010 kregen twintig jonge kunstenaars de kans om hun werk tentoon te stellen.  De tentoonstelling zou lopen van mei tot september, maar moest wegens vandalisme vroegtijdig worden gestopt in augustus 2010. IKA had nog plannen in de schuif liggen, maar bij het aantreden van de nieuwe gemeenteraden in januari 2013,  bleek echter algauw dat de nieuwe besturen van de gemeenten Brasschaat, Brecht, Ranst en Schilde de samenwerking rond dit project niet meer zagen zitten.  De vereniging werd ontbonden en de gelden werden onder de vier gemeenten verdeeld.  Rudi Pauwels, gemeenteraadslid voor Brasschaat 2012, vreesde dat de centen in de grote gemeentelijke pot zouden verdwijnen en deed een voorstel om het bedrag te besteden aan cultuur.  Daardoor ontstond het idee om het onverwachte budget te besteden aan de restauratie van de beelden van Kortekaas.  Binnenkort zullen de kunstwerken een tijdje verdwijnen uit het park om daarna terug een plaats te krijgen.  Of dit terug voor de hertenweide zal zijn is nog niet zeker.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *